A mézről

                                                                                                                                                                                                          

 

A mézet a méhek a virágok nektárjából készítik, saját szervezetükben alakítják át, és a lépek sejtjeiben raktározzák.

A méz kiváló édesítőszer. Kevésbé édesít ugyan, mint a gyári cukor és a mesterséges édesítők, de sokkal egészségesebb azoknál, mert természetesen édes, és az emberi szervezet számára hasznos anyagok találhatók benne, többféle cukorból áll, melyek többsége egyszerű cukor, főleg gyümölcs- és szőlőcukor.

A méz nem egyszerűen édesség, hanem sokoldalú, értékes táplálék. Rendkívül gazdag ásványi anyagokban: található benne vas, réz, kén, foszfor, kálium, nátrium, mangán, kalcium, szilícium, magnézium, cink és klór.  Találhatóak benne vitaminok (ezek mennyisége a méz pollentartalmától függ), enzimek, illóolajok, aminosavak is. A méz színanyagai, a flavonoidok is jótékony hatással vannak az emberi egészségre.

A méz jó táplálék, mert egyszerű cukrai könnyen és gyorsan felszívódnak, javítják az étvágyat és az emésztést. A  méz segít a szervezetnek a baktériumok elpusztításában, támogatja a gyenge szivet, védi a májat, segíti a vizeletkiválasztást, táplálja az izmokat. Enyhe nyugtató hatása is van, segíti az elalvást, a nyugodt pihenést. Fertőtlenítő hatását nem csak a szervezetben fejti ki, külsőleg alkalmazva segíti a sebgyógyulást. (A mézzel borított felületet nem kell bekötözni!)

A mézzel kapcsolatban gyakran merül fel az a tévhit, hogy hizlal. A benne lévő gyümölcscukorból nem lesz zsír, mert az a májban glikogénként raktározódik, a szőlőcukor elég az izmokban, a tejcukrát pedig a bél hasznos mikroorganizmusai használják fel. Egyes mézfajták rendelkeznek vizelethajtó hatással, ami segíti a súlycsökkenést. A másik tévhit, hogy a méz fogszuvasodást okoz. A mézben lévő fertőtlenítő anyagok gátolják a fogszuvasodást.

A méz -fajtától függően hosszabb- rövidebb idő alatt- megsűrűsödik, bekristályosodik. A kristályos állagú méznek a kémiai tulajdonságai semmit nem változnak, a kristályosodás pusztán fizikai jelenség. Torokgyulladás esetén előnye, hogy az ikrás méz apró szemcséi jobban tisztítják a garatot és a torkot, így fertőtlenítő hatása mellett fizikailag is tisztít. A sűrű, kristályosodó méz ismét folyékonnyá tehető, ha maximum 40°C- os vízfürdőbe tesszük, amíg teljesen fel nem olvad.

 

A propolisz

A propolisz a méhek tömítő- vagy ragasztóanyaga, melyet a növények mézgás anyagából, a rügyek ragadós váladékából gyűjtenek össze. Ezt az anyagot a kaptár repedéseinek betapasztására, idegen maradványok bevonására használják.

A propoliszban találhatók vitaminok (B1, B2, B6, C, E), aminosavak, enzimek, ásványi elemek. Vérnyomás- szabályozó, baktériumok szaporodását gátló, vírus- és gombaölő hatása van. Segíti a szervezetet a felső légúti megbetegedések megelőzésében, leküzdésében, alkalmazható a torokban, a gyomor-, bél- és hugyuti rendszerben fellépő gyulladások kiegészítő kezeléseként. A propoliszos méz rendszeres fogyasztása növeli a szervezet ellenálló- képességét.

 

A virágpor

A virágpor a növények hímivarsejtje, melyet a méhek a hátsó lábukon lévő kosárkában gyűjtenek össze. A virágport a méhészek egy készülék segítségével gyűjtik össze a méhektől. Szárítás és tisztítás után természetes formájában fogyasztható.

A méhek gyűjtötte virágpor igen értékes: gyorsítja a test regenerálódását, javítja az étvágyat, elősegíti a jobb tápanyag- hasznosítást, serkenti a szellemi aktivitást. Magas triptofán tartalma miatt alkalmas hajhullás ellen. Erősíti a szívizmot. A vérben növeli a vörösvérsejtek számát, a szervezet edzettségi állapotát fokozza, erős fizikai munkát végzők állapotát szinten tartja. Ellenállóbbá teszi a szervezetet a megfázásos megbetegedésekkel szemben. A bio virágpor bio akácmézbe keverve igazán értékes és egészséges táplálék.

(Forrás: Boronyák Bioméhészet)

 

Mitől bio a bioméz?

A méhek szennyező forrásoktól távol, természetes növényzetről vagy ökológiai területen gyűjtenek.

A méhbetegségeket rendszeres ellenőrzéssel, fertőtlenítéssel, a fertőzési gócok eltávolításával előzik meg, rutinszerű gyógyszeres kezelésre nem kerülhet sor.

A kaptár csak természetes anyagból készülhet, fertőtlenítéshez csak a bioméhészethez engedélyezett szerek használhatók.

Csak telelés idején adható bio minősítésű cukor, ha a méhcsalád saját méz- és pollentartaléka nem elegendő.

A bioméhész kíméletesen bánik a méhekkel, segíti a természetes ellenálló- képesség kialakulását, megőrzését.

(Forrás: Boronyák Bioméhészet információs anyaga)

Nincsenek listázandó termékek ebben a kategóriában.
Készítette: OpenCart Magyarország
Bioesnatur.hu © 2019